„Jezte více ovoce a zeleniny.“ To je pravděpodobně nejčastější zdravotní doporučení na světě, které slýcháváte. Je to pravda! Ovoce je totiž plné živin, vitamínů, vlákniny a antioxidantů. Je to „rychlé, pohotové občerstvení z přírody“, snadno se přenáší, pohotově se dá připravit a sníst. Ovoce má však ve srovnání s jinými celými potravinami poměrně vysoký obsah cukru. Z tohoto důvodu si možná kladete otázku, jak je to s jeho prospěšností.

Z mnoha výzkumů vyplývá, že nadměrný příjem přidaného cukru je škodlivý. Patří sem stolní cukr (sacharóza) a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, které jsou z poloviny tvořeny glukózou a z poloviny fruktózou. Zejména fruktóza může mít při konzumaci velkého množství negativní účinky na zdraví metabolismu. Mnoho z nás se proto dnes domnívá, že vzhledem k tomu, že přidané cukry mohou mít potenciálně negativní účinky, musí totéž platit i pro ovoce, které fruktózu také obsahuje. Je to naštěstí mylná představa. Fruktóza je škodlivá pouze ve velkém množství. Z ovoce je opravdu obtížné získat nadměrné množství fruktózy. Pro většinu lidí je proto množství cukru v ovoci bezpečné, pozor ale, musíme jíst ovoce celé! Nepřehánějme to proto s čerstvými šťávami z odšťavňovače a nadměrným jezením sušeného ovoce, kde je cukr v mnohem vyšším množství koncentrován. U těchto štáv se navíc zbavujeme prospěšné vlákniny, které má pro tělo důležitou funkci.

Ovoce je nabité vlákninou a vodou, a proto jeho konzumace a trávení trvá určitou dobu, fruktóza se do jater dostává pomalu.

Vláknina nezpomaluje pouze trávení. Má mnoho výhod – zejména v případě rozpustné vlákniny, která se v ovoci nachází. Vláknina může snižovat hladinu cholesterolu a pomáhat tělu zpracovávat cukr a může vám pomoci cítit se sytí.

Pokud je vaším cílem hubnutí, výzkumy také naznačují, že konzumace většího množství vlákniny může snížit chuť k jídlu a podpořit hubnutí.

Jelikož je ovoce syté, tak pokud máte chuť na svačinu, je velká pravděpodobnost, že se budete cítit spokojení po snědení jednoho velkého jablka. Např. typ Golden Delicious obsahuje 2 g vlákniny a 22 g cukru, z toho 13 g fruktózy.

Srovnejte to s půllitrovou plechovkou limonády, která obsahuje 0 gramů vlákniny a 52 gramů cukru, z toho 30 gramů fruktózy.

Sladké nápoje mají vysoký obsah kalorií, ale pravděpodobně po nich budete mít pocit hladu a to brzo. Rozhodně tedy nejsou vhodnou alternativou ke zdravé svačině.

Když fruktóza rychle a ve velkém množství zasáhne vaše játra, může mít časem nepříznivé zdravotní účinky. K tomu dochází, když pijete sladké, cukrem doslazované nápoje.

Když sníte kousek ovoce, fruktóza se do jater dostává pomalu a v malém množství, a v tomto případě je vaše tělo dobře přizpůsobeno trávení fruktózy.

Z nejvýznamnějších vitamínů a minerálů obsahuje ovoce vitamín C, draslík a kyselinu listovou.

V přírodě se vyskytují tisíce různých jedlých plodů a jejich nutriční složení se může samozřejmě značně lišit.

Pokud tedy chcete maximalizovat zdravotní účinky ovoce, zaměřte se na „superovoce“, které je bohaté na živiny, vhodné pro naše těla nejvíce, ideálně z našich klimatických krajů. U nás to jsou jablka, jahody, bobuloviny ale i švestky. 🙂

Ve slupce najdete vlákniny a antioxidantů naprosto nejvíce. Nezbavujte se jí proto.

Ideální je ovoce střídat a jíst různé druhy, protože různé druhy ovoce obsahují různé živiny.

V době letní sezony je výběr největší. Jezte ho co nejvíce právě teď! A bobuloviny jsou to nejlepší pro dietní stravu, když zrovna potřebujete nějaké to kilčo na léto shodit. 🙂

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *